Het Coronavirus brengt een ware ‘infodemie’ met zich mee

Er is naast het wereldwijde Coronavirus nu ook een door veel tech bedrijven genoemde ‘infodemie’. Hiermee wordt een epidemie aan misinformatie, fake news en complottheorieën over het virus bedoeld. Dit is natuurlijk ontzettend hinderlijk en zorgt voor verdeling in het volk in tijden waarin wij als mensen juist op een lijn moeten zitten. Dat is de manier om de verspreiding van het dodelijke COVID-19 zoveel mogelijk in te perken.

Verschillende berichten over het Coronavirus

“Corona is een biologisch wapen gemaakt door de Verenigde Staten om de bevolking te verdunnen”, “Het virus is gelijktijdig ter wereld gekomen met het nieuwe 5G netwerk, 5G en het Coronavirus staan aan elkaar verbonden” en “er komt een lockdown aan omdat er militaire voertuigen worden verplaatst in Nederland”. Het zijn allemaal nep nieuwsberichten verspreid door internettrollen. Iedereen kan van alles plaatsen op sociale media en als het genoeg verspreid wordt, dan bestaat de kans dat het foutief wordt geaccepteerd als waarheid.

Het nepnieuws loopt uit van totaal ongeloofwaardig naar net geloofwaardig genoeg om door sommigen geaccepteerd te worden als waarheid. De tweede zijn vooral de berichten waarvoor uitgekeken moet worden. Zo kreeg ik onlangs een bericht via Whatsapp dat ik niet meer moest tanken. Het het Coronavirus zou zich daar, door de benzinelucht die daar hangt, sneller verspreiden. Ook werd mij geadviseerd handschoenen te dragen als ik het tankstation binnen zou lopen. Voor iemand zonder verstand van virusverspreiding kan dit geloofwaardig klinken. Echter, niemand heeft bewezen dat dit bericht juist is.. Zulke nepberichten zorgen echter wel voor meer chaos. Misschien komt er door het bericht wel een loop op benzine zodat mensen dit later niet meer hoeven te doen uit angst voor het virus.

Wat is wel waar?

Ook zijn er berichten te vinden waarin beweerd wordt dat er een medicatie bestaat voor COVID-19, zoals een bepaald tandpastamerk. Dit is allemaal niet waar, er is momenteel helaas nog geen vaccinatie en/of medicijn dat het virus stopt. Dergelijke berichten zijn naast fout ook nog eens gevaarlijk. Wat als iemand echt gelooft dat hij door constant water te drinken een immuunsysteem opbouwt tegen Corona of gelooft dat een bepaald tandpastamerk stoffen bevat die de verdere verspreiding van Corona door u aan anderen stopt. Als mensen de laatstgenoemde accepteren als waarheid zullen de gevolgen hiervan zijn dat zij minder oplettend zijn met het verspreiden van het virus. Wat als zij gewoon alles doen wat ze voorheen deden, hiermee tientallen mensen besmetten, alleen omdat zij dachten dat ze immuun waren door een nepbericht?

Het Coronavirus heeft enkele door medische instanties bevestigde eigenschappen. Zo is het bewezen dat het virus zich verspreidt via nies- en hoestdruppeltjes. Het kan zowel overgedragen worden doordat iemand de druppeltjes op zich krijgt of doordat iemand de druppels op een oppervlak aanraakt. Een voorbeeld hiervan is het aanraken van een deurklink waar overheen gehoest of geniest is.

Verspreiding voorkomen

Verder kunt u daarom verspreiding voorkomen door anderhalve meter afstand te bewaren van anderen. Zolang de druppels niet bij een ander in de buurt kunnen komen, dan kunnen zij die ander ook niet infecteren.

Als er niks wordt gedaan zou één geïnfecteerd persoon gemiddeld 2 tot 3 anderen besmetten. Het RIVM wil dit inperken tot een aantal onder de twee en het liefst anderhalf. Hierdoor zal onze zorg de capaciteit hebben om door deze pandemie heen te komen.

Verder zijn de klachten vooral griepachtige klachten met één bijkomend effect: er is meer kans op kortademigheid en benauwdheid. Ook is er een zekere druk op de borstkas die voor het eerstgenoemde effect zorgt.

De meeste overleden patiënten zijn mensen die ouder of kwetsbaarder zijn dan een gezond mens. Hart- en vaatziekten, longpatiënten of diabetespatiënten zijn bekend als meer kwetsbare personen voor COVID19. Mocht u iemand in uw gezin of woning hebben die zulke klachten heeft of van oudere leeftijd is, wees dan voorzichtig.  Hoewel de kans klein is dat u zelf zult overlijden aan het virus is het mogelijk dat u de ziekte doorgeeft aan deze persoon.