Hulp van de huurbaas

Door de Coronacrisis moeten mensen op dit moment zoveel mogelijk thuis blijven. Voor werkend Nederland is dat lastig. Er worden op het moment allerlei creatieve oplossingen bedacht, zoals het thuis werken, het gebruik maken van conference calls en nog veel meer andere slimme ideeën. Het is wat ongemakkelijk, maar iedereen wordt momenteel door de maatregelingen in verband met het virus getroffen. De grootste risicogroep zijn de ouderen. Nederland zal gezamenlijk ervoor moeten zorgen dat het virus deze mensen niet raakt, want anders kunnen de gevolgen enorm zijn. Daarom krijgen de oudere huurders van wooncorporaties in regio Eindhoven sinds kort hulp van de huurbaas.

Belronde

Woningcorporatie Trudo heeft een gigantische belronde in het leven geroepen. In deze belronde hebben ze alle oudere zelfstandige mensen gebeld met de vraag of zij hulp kunnen gebruiken met bijvoorbeeld de boodschappen. Medewerkers van de corporatie vragen tevens of de senioren gezond zijn en nog zelfstandig hun taken kunnen verrichten. Indien dit niet het geval is, zal de woningcorporatie instanties of vrijwilligers inschakelen om deze senioren te helpen. De mensen die de corporatie heeft gebeld waren eerst de negentigplussers, maar later zijn zij ook doorgegaan met de tachtigplussers.

De senioren waren aangenaam verrast met de actie van Trudo. Hoewel het grootste deel van de senioren aangaf geen hulp nodig te hebben, waren de mensen blij met het belletje. De senioren voelen zich door de actie gehoord en niet in de steek gelaten in de Coronacrisis. Tevens gaven de senioren aan dat ze blij zijn met de aandacht die aan hen wordt geschonken.

Een voorbeeld

Na de actie van Trudo zijn ook andere woningcorporaties het voorbeeld gaan volgen. Corporatie Wooninc. gaat deze week beginnen met het bellen naar alle seniorenwoningen in de regio Eindhoven. Dit zijn er in totaal meer dan 5000! Ook Woonstichting ‘Thuis gaat aan de actie beginnen en heeft alle medewerkers die thuis zitten gevraagd mee te helpen met het bellen naar de meer dan 10.000 seniorenhuurhuizen waar zij over beschikken. Ook zij beginnen met alle tachtigplussers.

Hoewel de meeste senioren zeggen genoeg te hebben aan de steun van familie en kinderen hebben de acties wel nut gehad. Zo heeft een medewerker de thuiszorg ingeschakeld nadat een senior aangaf al meerdere weken last te hebben van een verkoudheid. Het grootste deel van de senioren stellen de bezorgdheid van de wooncorporatie op prijs en zijn blij met de hulp die zij van de huurbaas ontvangen.

Jongeren

Ook heerst er onder de corporaties een idee om kwetsbare jongen te helpen. Dit zijn vooral de jongeren die veel begeleiding nodig hebben, zoals mensen met een zware vorm van autisme. Autistische mensen hebben vaak een bepaald dagritme dat door de coronamaatregelingen ernstig verstoord kan worden. Als zij dit nergens neer kunnen leggen kunnen de gevolgen ernstig zijn. Een telefoongesprek van 15 minuten geeft deze doelgroep de kans om hun situatie uit te leggen. De medewerkers van de woningcorporaties vragen of de jongeren ergens mee zitten en als zij passende hulp kunnen bieden zullen zij dat doen.

Zo draagt de woningcorporatie hun steentje bij in deze barre tijden. Zulke acties verdienen alle waardering die ze krijgen. Samen komt Nederland door de Coronacrisis heen, en deze acties tonen saamhorigheid aan, iets wat in deze tijden zeer noodzakelijk is. Woningcorporaties regio Eindhoven, bedankt.