Psychische schade

 

De meeste mensen denken bij letselschade aan fysieke schade, zoals een armbreuk of rugklachten. Echter bestaat psychische schade ook. Dit is schade die niet aan de buitenkant te zien is, maar waarvan de persoon wel enorm veel last kan hebben. Een ernstig ongeval kan een traumatische gebeurtenis zijn, waar je later aan terugdenkt. Als dat terugdenken leidt tot anders handelen dan is dit psychische schade, ook wel emotionele schade genoemd. U kunt zeggen dat bij deze schade uw hersenen een bepaalde afwijking hebben gekregen die uw leven belemmeren. Dit kan zelfs fysieke klachten tot gevolgen hebben. Dit type schade is veel moeilijker aan te tonen dan materiƫle schade waar de schade zichtbaar is, zoals een kapotte auto of een botbreuk, maar is mogelijk wel te vergoeden.

Soorten schade

Veel mensen denken hierbij aan angstaanvallen en hoewel dit een veelvoorkomende psychische schade is, zijn er nog veel meer soorten. Zo kunt u na een hondenbeet angst hebben om bij honden in de buurt te komen, kunt u na een botsing bang zijn om boven een bepaalde snelheid te rijden of kunt u door een traumatische gebeurtenis een bepaalde weg vermijden. Ook kan u fysieke klachten krijgen als gevolg van psychische schade. Doordat u zich mentaal niet goed voelt, zit u niet lekker in uw vel wat kan leiden tot pijntjes of uitslag.

Gevolgen

Nare, traumatische gebeurtenissen met psychische schade als gevolg kunnen het dagelijkse leven ineens veel moeilijker maken dat dat het voor een ongeval was. U ervaart door deze schade een mentale blok die ervoor zorgt dat u bepaalde activiteiten die u vroeger leuk vond ineens vermijdt of met tegenzin doet. Omdat u deze klachten niet had voor het ongeval of de schade, is deze mogelijk te vergoeden. Psychische schade wordt gezien als immateriƫle schade. Dit betekent dat je ook hiervoor recht hebt op een schadevergoeding. Deze vergoeding zal worden bepaald aan de hand van smartengeld. Hoe hoog deze smartengeldvergoeding is, verschilt per geval.

Ervaart u ook psychische klachten naar aanleiding van bijvoorbeeld een ongeval? Dan heeft u kans op een vergoeding in de vorm van smartengeld te verhalen op de verantwoordelijke partij. Neem contact op met ons kantoor. Wij kunnen u kosteloos vertellen of er sprake is van vergoedbare psychische schade en kunnen eventuele mogelijkheden met u bespreken.

  • Specialistisch
  • Onafhankelijk
  • Volledig Kosteloos
  • Persoonlijke aandacht
  • Contact binnen een werkdag