Wat te doen bij letsel tijdens wintersport?

Voor vele Nederlanders is niet de zomer, maar de winter het ideale vakantiemoment. Geen strandvakanties aan het water, wandelen in de hete zon en vooral lekker relaxen. In plaats daarvan gaan deze mensen voor de bergen en sneeuw. Wintersport is in Nederland een zeer populaire vakantie. In de ochtend en middag een piste af vliegen en in de avond genieten van het après-skiën. Door de drukte op de pistes is een botsing niet uit te sluiten. Meestal valt de schade  bij een botsing of val door de dikke winterkleding en de zachte sneeuw wel mee, maar wat als er sprake is van serieus letsel tijdens de wintersport?

Geldend recht

Er moet eerst gekeken worden welk recht er geldt. Als u namelijk op wintersport bent in Oostenrijk, dan zou het Oostenrijkse recht gelden. Het is echter ook mogelijk dat het Nederlandse recht gewoon geldt. Hiervan is sprake als u wordt aangereden door een persoon die ook in Nederland woont. Het recht is zo geregeld dat niet allereerst het recht van het land waar het ongeval plaats heeft gevonden geldt, maar vervolgens ook het recht van het land waar de aansprakelijke woonachtig is. Als een Duitser u in Oostenrijk aanrijdt, zou dus naast het Oostenrijkse ook het Duitse recht gelden.

De regels op de piste

Om een drukke skipiste voor de gebruikers veiliger te maken zijn er regels opgesteld die de sporters beschermen tegen botsingen. De meeste skipiste hebben de volgende tien algemene regels:

1 Rekening houden met anderen
Iedereen die zich op een skipiste begeeft moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent.

2 Beheersen van snelheid en skistijl
Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste.

3 Keuze van het spoor
De van achter komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt. Iedereen die onder u skiet heeft voorrang. Ski niet vlak langs mensen, en houd rekening met iedereen. Kijk ver vooruit.

4 Inhalen
Op skipistes mag u aan alle kanten inhalen. Maar de skiër die u inhaalt mag op geen enkele manier gehinderd worden of in gevaar gebracht worden.

5 Invoegen
Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.

6 Smalle plaatsen
Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Wanneer u gevallen bent, maak dan zo snel mogelijk de plaats weer vrij.

7 Klimmen en lopen
Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen. Let op bij kruisingen en zorg ervoor dat u goed zichtbaar bent.

8 Letten op waarschuwingsborden
Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen. Ook opmerkingen van het veiligheidspersoneel moet direct in acht worden genomen.

9 Verlenen van hulp
Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen. Zorg dat de reddingsdienst gewaarschuwd wordt, verleen eventueel eerste hulp. Zorg dat het slachtoffer de aanstormende skiërs het slachtoffer kunnen ontwijken.

10 Legitimatieplicht
Het is verplicht om te skiën met een geldig legitimatiebewijs!

Aansprakelijkheid bij letsel tijdens wintersport

De bovengenoemde regels zijn opgesteld door de internationale skibond. Dit betekent dat indien iemand deze regels overtreedt, hij aansprakelijk is voor alle gevolgen hiervan. Iemand die deze regels overtreedt en daardoor een ander omver skiet, is aansprakelijk voor het opgelopen letsel van diegene. Het is belangrijk dat als dit gebeurt, u de gegevens van de andere partij goed noteert, foto’s maakt van het letsel en de schade, contact opneemt met uw zorg- of reisverzekeraar en direct naar een arts gaat om uw letsel vast te laten leggen. Als u deze stappen onderneemt, dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen en een vergoeding krijgen voor het door u opgelopen letsel.

Bent u tijdens wintersport betrokken geweest bij een ongeval en heeft u door een ander letsel opgelopen? Dan heeft u dus vaak recht op een vergoeding. De andere partij heeft waarschijnlijk de ski-regels overtreden. e-Letsel kan u in deze gevallen verder helpen en u kosteloos bijstaan zodat u de vergoeding ontvangt waar u recht op heeft. Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor.